Здравейте прекрасни хора!
Преди няколко месеца имах удоволствието да се запозная с Анета Ямалиева - човекът зад бранда Zeda Cosmetics. Тези от вас, които ме следят, знаят че наскоро започнах поредица, в която ви споделям полезни съвети за грижа за косата. За да съм ви максимално полезна помолих Анета да отговори на вашите въпроси.
Не познавам човек, който да е по образован на темата за косата от Анета. Нейното семейство повече от 10 години специализира в производството, сертифицирането и продажбата на козметични продукти и със сигурност може да научим много от тях. Аз самата използвам продуктите на Zeda Cosmetics от няколко месеца и мога да потвърдя, че са разработени с много усилия и имат реален и видим положителен ефект върху косата. 

Здравейте! Бихте ли се представили с няколко думи?

Казвам се Анета Ямалиева, инженер химик съм по образование и в по-тесен смисъл „Органични химични технологии“. Образованието ми до голяма степен бе свързано с разработката и изследване на козметични продукти, подбор на активни съставки въз основа на литературни данни и/или данни от доказани източници, изготвяне на анализи за определяне на ефекта след употреба на даден козметичен продукт, стабилност, взаимодействие между отделните съставки в дадена формула и тнт. Цял живот съм свързана с козметиката още от ранна детска възраст, когато родителите ми работеха в един от големите козметични концерни в България. Заобиколена бях от всякакъв вид козметични продукти: бяла козметика, декоративна козметика, лична хигиена, хигиена за устна кухина, бои за коса, козметика за деца и дори козметични продукти за домашни любимциJ.

Кога решите да създадете собствена козметична фирма за производство?

Родителите ми създадоха фирма „ЗЕДА ООД“ в далечната 2007г. и започнаха да правят това, което могат най-добре: да създават специализирани продукти за коса, които да решават проблеми (а не да „маскират“ проблема). Баща ми, Емил Ямалиев е Магистър Фармацевт, старши научен сътрудник III степен и цял живот се е развивал в сферата на „Иновациите“ като създава и внедрява в производство различни козметични продукти. Към момента той е и един от първите „Оценители на козметични продукти“, регистриран в Министерството на Здравеопазването. Може би е интересно за аудиторията да знае, че всеки един козметичен продукт (било то внос или произведен в България), предлагащ се законно на пазара, следва да притежава съответната техническа документация (включваща и Оценка за безопасност на козметичния продукт) и коректна етикетировка, отговаряща на Европейския регламент. Майка ми, Зорка Ямалиева е микробиолог, която отговаря за качеството както на крайния продукт, така и за вложените суровини. Отговаря за изпитванията на продуктите, тяхното безопасно консервиране и запазване на качествата на даден продукт.

Аз лично се присъединих активно към фирмата доста по-късно, по стечение на различни обстоятелства. Фактът, който изключително много ме мотивира е, че произвеждаме изключително добри продукти, за които голям процент от хората не знаят. Основната цел, която в момента съм си поставила е човек да посегне към продуктите “Alzeda” и „Vivalek”. След това определено е значително по-лесно, когато разполагаш с ефективни продукти зад гърба си.

Бихте ли ни споделили повече за своя асортимент?

Първите продукти, които фирмата ни създаде са със специализирано приложение:

·         Гел против пърхот и себорея “Alzeda”

·         Фитогел против косопад „Alzeda

Това са продукти под формата на гел, които се нанасят без отмиване в корените на косата. Продуктите са изключително ефективни и като активни съставки, и като форма на приложение. Гелът ни против пърхот е голяма наша гордост, защото там процентът на успеваемост дори при тежки форми на себорея граничи със 100 %. Ефектът при него се наблюдава почти веднага.

Косопадът е един доста сериозен проблем, който може да бъде следствие от много причини. Темата е дискутирана многократно и няма да задълбавам в различните причини конкретно. Това, което можем да поясним за нашия продукт фитогел против косопад „Alzeda” е, че е с изцяло с натурален състав, нанася в корените на косата (т.е въздейства на самия фоликул) и не се отмива като остава да действа до следващото измиване на косата, без да променя външния и вид! Продуктът е с много добра успеваемост, при правилно приложение и употреба за период от 2-3 месеца.

Една сравнително нова серия за коса разработихме с високо съдържание на нискомолекулен Колаген и Масла „Alzeda Advanced”, която е подходяща както за професионална употреба така и в домашни условия. Серията е насочена към хора с чувствителен скалп, третирани и сухи коси, които се нуждаят от съживяване и хидратиране. Колагеновата терапия включва пет продукта: Деликатен (100 % безсулфатен) шампоан, Възстановяващ балсам, Регенерираща маска с интензивно действие за уплътняване на косъма, Колагеново мляко за коса с термозащита, разплитане и оформяне на косата след баня и накрая серията приключва с Полиращ серум за коса, съдържащ букет от масла.

Също така произвеждаме специализиран шампоан „Alzeda”, предназначен за скалп, склонен към бързо омазняване. С него постигаме регулиране на количеството себум от мастните жлези при една по-продължителна употреба. В състава му използваме екстракт от зелен чай (който ние сами извличаме), витамин F и аминокиселини, подпомагащи доброто измивно действие на пенителите в състава.

Един съвсем различен бранд развиваме с грижа за ставите и мускулите. Това е масажната ни серия “Vivalek”, включваща масажен крем и гел. Вивалек крем е продукт, който освен с болкоуспокояващо, притежава и противовъзпалително действие. Подходящ е при ставни болки, възпалителни процеси при изменения в орно-двигателния апарат като: дископатия, дискова херния, артрози, болки в колената или кръста и др. Вивалек гел е походящ при мускулна скованост, травми, мускулни разтежения, крампи и претоварвания. В състава му влизат етерични масла и капсаицин. Ефектът от въздействието му се увеличава многократно при комбинация с  физиотерапевтични процедури.

Какво бихте посъветвали потребителите? Кой според вас е най - добрият начин за подбор на продукти за коса?

Тъй като пазарът наистина е пренаситен от различни козметични продукти, смятам че изборът е изключително труден за потребителя да се ориентира кой е подходящия за него продукт и дали да се довери на определен козметичен бранд. Като цяло моят съвет е ако потребителят трудно се ориентира в състава на продукта, да се концентрира в претенциите на даден козметичен продукт. Аз като потребител например не се доверявам на продукти с редица претенции. Купувам определен продукт за определен козметичен проблем. Също така са важни козметичната форма и начина на приложение. Например за проблеми с косопада и пърхота, трябва да се търсят тясно специализирани продукти и най-вече „leave on“ формулации, за да имате някакви очаквания за ефект.

 

Напоследък все повече се говори за безсулфатни измивни продукти. Какво е вашето мнение по темата?

Безспорно безсулфатните формулировки набират все по-голяма популярност на пазара и може би в бъдеще ще станат водещи като продукти. Ние предлагаме на пазара безсулфатен шампоан “Alzeda Advanced” и признавам, че това беше изключително предизвикателство. Безсулфатните шампоани като цяло са малко по-сложни като състав и технология и мога да кажа, че има доста несполучливи попадения на пазара. Често се сблъскваме с клиенти, разочаровани от безсулфатните шампоани поради утежняване на косата, липса на пяна, липса на достатъчно обем в косата след измиване и се стига до заключението „Косата ми не изглежда чиста след измиване с подобен шампоан“. Отне ни близо година и половина да правим проби с десетки измивни агенти, които да почистват достатъчно добре скалпа и косата с богата и стабилна пяна, и едновременно с това да са щадящи. Определено смея да заявя, че успяхме да постигнем този баланс с продукта ни - Деликатен шампоан за коса “Alzeda Advanced.

Има вече голям избор на пазара от продукти, които претендират за безсулфатен състав, но в състава си реално съдържат производни на сулфатите и е добре потребителя да не се повлиява единствено и само от лицето на етикета.

 

Без кой продукт за коса вие лично не можете в ежедневието си?

Изключително много разчитам на Възстановяващия ни балсам за коса “Alzeda Advanced”, който нанасям веднага след шампоана за цялостно кондициониране на косата. Използвам също често в ежедневието си и Колагеновото мляко за коса “Alzeda Advanced” тъй като то може да се използва както при влажна, така и при суха коса.

 

Специални благодарности към Анета за това, че се включи в тази поредица. 

Усмихвайте се и до скоро!

 Онлайн магазина на Zeda Cosmetics: https://zedacosmetics.store/index.php?route=common/home