Здравейте прекрасни хора! Знаете ли, че всяка средностатистическа жена отделя приблизително двадесет минути на ден за избор на дрехи.  Това са средно 100 часа на година. Когато прочетох това се замислих, че преди да стартирам минималистичния си начин на живот съм отделяла дори и повече време пред гардероба чудейки се какво да облека. Аз предпочитам да запазя тези 100 часа годишно и да ги прекарам по по-приятен начин за това от шест месеца тествам т.н. капсулен гардероб.


 Капсулният гардероб е колекция от универсални и класически дрехи и аксесоари,като всеки един от тях може да бъде съчетан с останалата част от гардероба ви.  В тази публикация ще споделя моите съвети за това как да създадете ежедневен капсулен гардероб, който да улесни ежедневието ти.


Определи личния си стил

Първата стъпка към създаването на капсулен гардероб е да разберете личния си стил. Това може да се постигне, като погледнете текущия си гардероб и определите дрехите, които носите най-много, както и стиловете, в които се чувствате най-комфортно и уверено.


Изберете универсални и изчистени дрехи

Когато избирате попълнения за капсулния си гардероб, потърсете елементи, които могат да се носят по няколко начина. Например, една проста черна рокля може да бъде облечена както за официален, така и за ежедневен повод и да бъде комбинирана почти с всичко.


Избери пет цвят, които се комбинират заедно

Ако всичките ти дрехи са в пет конкретни цвята комбинациите от тоалети са безкрайни.  Тези пет цвята трябва да с една и съща цветова температура (топли, студени или неутрални) и да се комбинират идеално помежду си. Аз залагам на черно, бяло, сиво, тъмно синьо (navy) и бежово. Това са неутрални цветове, които както и да завъртиш се комбинират чудесно.

Разбира се това не означава, че трябва да изхвърлиш дрехите, които не попадат в избраната от теб цветова гама. Просто ги остави за моментите, в които имаш повече време.

Избягавай принтовете, щампите и материите, които са трудни за комбиниране. Ако аутфитът ти се струва прекалено скучен винаги може да добавиш смели аксесоари , които да ти помогнат.


Ограничете броя на дрехите и аксесоарите си

Точният брой на елементите в капсулния гардероб може да варира, обикновено се препоръчва да го държите между 20-30 броя. Това включва връхни дрехи, панталони, рокли, блузи и аксесоари. Ограничаването на броя на елементите в гардероба ви ще улесни създаването на аутфити и ще избегнеш затрупването с дрехи, които така или иначе не носиш.


Помислете за начина си на живот

При създаването на вашия гардероб капсула, важно е да се помисли за вашия начин на живот. Например, ако имате работа, която изисква от вас да носите бизнес облекло, не забравяйте да включите тоалети, които са подходящи за офиса. Ако обичате дейности на открито, уверете се, че имате елементи в капсулния си гардероб, които са удобни и подходящи за целта.



Не забравяй, че в тази статия си говорим за ежедневен капсулен гардероб. Идеята му е да спестиш ценно време, което може да вложиш в любими занимания. В тази статия не съм включила официалните поводи. За тях тоалетът ни трябва да има определен характер, да спазва дрескод или да пасва на конкретна атмосфера.


Това е всичко за днес! Усмихвай се и до скоро!