Здравейте прекрасни хора! 

Косата винаги е била най-ценният аксесоар за една жена. Здравата и красива коса веднага прави впечатление и спомага за нашето самочувствие.

Преди две години косата ми беше почти унищожена. Изрусявах я и я боядисвах многократно без да се замислям за последствията. Стилизирането с преса и маша всеки ден също я стресираше допълнително.
Днес е в много по-добър вид и именно за това реших да започна поредица в тук и в блога, в която ви споделям продукти и методи с които я възстанових. 

В тази статия ще ви споделя навици, които придобих по време на процеса. Понякога тайната е просто в това да разберем основата на това как трябва да се грижим за косата си и да знаем от какво се нуждае тя. В тази статия ще ви споделя навици, които придобих по време на процеса. Понякога тайната е просто в това да разберем основата на това как трябва да се грижим за косата си и да знаем от какво се нуждае тя. 



1. Почистване на аксесоарите за коса

Постоянно почистваме четките си за грим, но понякога просто забраваме за скрънчита, шноли и аксесоари за коса. Ако използвате продукти за стилизиране трябва да знаете, че те се абсорбират от материите на аксесоарите. Ако не ги почиствате редовно започват да се развиват бактерии, които се пренасят върху косата щом отново ги носим. Част от рутината ми стана почистването им веднъж или два пъти седмично.


2. Четката за коса и начина на разресване

До преди да започне трянсформацията на косата ми изобщо не обръщах внимание на четката за коса. Смятах, че и най-обикновената четка ще ми свърши работа. Истината е, че е от огромно значение. Всеки тип коса се повлиява от различния тип четка. Като пример моята коса е много гъста и чуплива. Аз използвам четка и гребен с редки зъбци за да предодвратя заплитанията. Ето и една статия, в която може да откриеш подходящата четка според твоя тип коса: https://www.arlen.bg/blog-article/152/kak-da-izberem-chetkata-za-kosa.html


Начина на разсресване също е от огромна важност. Започнах да разресвам косата си от краищата към корените , а не обратното. Разресвам на степени и съм внимателна, ако има заплитания. По този начин косата не се накъсва и наелектризира.


3. Прическата

Преди вярвах, че перфектната прическа представлява загладена коса , без frizzy ефект. Използвах лак за коса всеки ден и стилизирах с преса и маша. Истината е, че косата ми изглеждаше все по-зле с всеки ден. Всеки, който живее в морски град знае, че каквото и да направиш с косата си влажността на въздуха разваля прическата ти. Към ден днешен смятам, че е много по-важно косата да изглежда "жива" и блестяща. Спрях използването на лак за коса и топлинната обработка за повече от година. През 2020 г. косата ми напълно беше спряла да расте, а краищата не спираха да цъфтят.  Наложи се да я подстрижа много късо с надеждата това да помогне. Към днешна дата краищата ми не са сухи и не цъфтят и я подстригвам веднъж на 3 - 4 месеца. Използвам топлинна обработка само в случаите когато отивам на по-важно събитие.


4. Спрях да връзвам косата си толкова често

Връзването на косата на стегната опашка или кок изключително много вреди на скалпа. Да не споменавам и главоболието... Ако връзвате косата си е хубаво да го правите със скрънчи, а не обикновен ластик и то от сатенирата или копринена материя, за да има най-малко щети върху косата. Избягвайте да я стягате прекалено силно. Шнолите, панделките за кос аи диадемите са чудесен избор, когато искате да я приведете във вид бързо и лесно. 


5. Продуктите за коса

През тези две години пробвах много продукти от нисък и висок клас. За всички тях ще ви разкажа подробно скоро в отделна статия. Ето за какво да гледате когато закупувате продукти за коса:

* Избягвай сулфатни шампоани. Сулфатите почистват омазняванията, но дехидратират косата и скалпа и е възможно да доведат до раздразнения.

* Избягвай продукти с парабени. Това са вид консерванти, които влияят на хормоните и състоянието на кожата.

* Разбери от какво се нуждае твоята коса и го потърси в продуктите, които използваш. Каква е степента на порьозност на твоята коса? От какви витамини се нуждае? 


Аз не съм специалист по темата, но предвид всичко през което преминах определно имам какво да споделя. Ако си като мен и косата ти е сериозно пострадал те съветвам да се консултираш със специалист преди да стартираш трансформацията.

Ако ти е харесала статията и искаш още подобни ще се радвам да ми го споделиш в коментар. Усмихвай се и до скоро!