Дизайнерските брандове отдавна не предлагат просто мода. От години те продават цяла една нова култура.
В тази статия ще ви споделя моето мнение по темата и защо според мен пазаруването от подобни марки е грешка.

Всички знаем, че голяма част от клиентите на дизайнерските брандове купуват техните артикули заради името на марката и логото, а не заради желанието да използват самия продукт. В последните години обаче желанието да притежаваме дизайнерски продукти достигна до ниво, в което хора теглят кредити и харчат наследства просто, за да се доберат до аксесоар, който дори не им харесва да носят.

Ако вие самите пазарувате от тези брандове в това няма нищо лошо или срамно. Тази статия изразява просто моето мнение и гледна точка.

"Ексклузивност"
Чувството за ексклузивност е един от най-големите стимули, които ни карат да желаем дизайнерските продукти. Факта, че ще имаме нещо, което много малък процент от хората притежават и това ще ни накара да изпъкнем сред тълпата. Ексклузивно ли е обаче нещо, което голям процент от хората притежават?
В последните години появата на TikTok и популяризирането на инфлуенсър маркетинга интереса към дизайнерските модели се увеличи драстично. Все повече и повече хора закупуват легендарните модели на така добре познатите ни брандове. Все повече могат да се похвалят с подобна придобивка, което означава, че това усещане за ексклузивност намаля значително.

"По-висока цена = по-високо качество"
С увеличаването на интереса към един продукт трябва да се увеличи и производителността на бранда. При един по-малък бизнес това би било радостна новина. При дизайнерските брандове обаче този процес е малко по-сложен. Предвид цената, която бихме платили вярваме, че дизайнерските брандове не биха свалили нивото на качество само, за да продават повече от стоките си... Нали?
Всъщност обаче голяма част от клиентите на тези брандове споделят, че в последните години дрехите и аксесоарите са с много по-ниско качество, изглеждат недовършени и не издържат във времето.

"Цената няма значение"
Нека се върнем на ексклузивността. Това, че един продукт става все по-достъпен и губи автентичността си би трябвало да намали цената му. Не това е случаят обаче с дизайнерските брандове. В последните години цената на така желаните придобивки са се увеличи драстично и това не се дължи на изследване. Увеличението на цената се дължи на това, че клиентите им са готови почти на всичко, за да притежават техните продукти.
За пример ще вземем популярния модел на Chanel - Flap Bag. От 2012 към днес цената на този модел се е увеличила с над 5000 $ !!!
Chanel дори увеличава цената с близо 1000 $ в период от няколко месеца през 2021.
Ако сте си помислили, че клиентите са възмутени от увеличението на цената и спират да купуват тази чанта... Грешите! Всъщност интереса към нея в този период се покачва още повече.
Към това добавяме и факта, че в последните няколко години клиенти на бранда закупили чантата или някоя от нейните вариации твърдят, че качеството е напълно неприемливо.


Показва се „Грозната истина за диз...“

Графика: LVBagaholic

"Pretty woman effect"

Може би всяка дама поне веднъж в живота си се е чувствала не на място в някой бутик за дрехи. Брандовете и консултантите в магазините им умишлено използват тази стратегия.
Този ефект е познат още като "Pretty woman effect" и да идва именно от така любимият ни филм с Джулия Робъртс. Повечето от нас се възмущават на подобно отношение и с право. Всъщност обаче този тип отношение ни кара да мислим още повече за конкретната марка и да желаем да притежаваме продуктите им. Кара ни да искаме да се върнем там и да закупим продукт само, за да натриме носа на служителите, които са се отнесли с нас по този начин.
Луксозните марки използват подобен тип манипулации не само в магазините си на място, а и след покупка. Често отказват да приемат връщане на продукта като ни карат да се чувстваме сякаш грешката е в нас.


"Визията и качеството нямат значение щом марката е..."
Няма как поне веднъж да не сте виждали някое дизайнерско произведение и да сте си казвали: "Наистина ли хората плащат толкова много за такава глупост?"
Примерите са много, но един от най-ярките е колекцията на Balenciaga с дрехи и аксесоари умишлено създадени да изглеждат мръсни и износени.


Показва се „Грозната истина за диз...“


От години дизайнерските брандове представят продукти, които видимо изглеждат зле и не могат практически да бъдат носени и твърдят, че това е мода и креативен ум, които не всеки би разбрал. И аз донякъде съм съгласна с тях - всеки има право да носи каквото го прави щастлив. Също така не всеки от нас е моден критик. Има неща обаче, които се чудя дали не са просто някакъв социален експеримент, който се опитва да докаже, че хората биха купили всичко само за да ги накара да изглеждат богати и успешни.


Показва се „Грозната истина за диз...“           

Показва се „Грозната истина за диз...“


Baguette Bag by Moschino
Glasses by Gucci

Както споменах и в началото на тази статия нямам за цел да накарам някой от вас да се почувства зле от написаното.
Създадох тази статия с цел да помогна на тези от вас, които чувстват някакъв тип тежест от това, че не притежават дизайнерска мода в гардероба си. За тези от вас, които работят усърдно, само за да могат да си закупят някой дизайнерски артикул просто, защото се чувстват длъжни. Повярвайте ми чувството когато осъзнаеш, че всичко това е една измама, и че всъщност нямаш нужда от тези неща е прекрасно.