Здравейте прекрасни хора! Откакто осинових Дарко преди шест месеца ежедневно получавам въпроси за неговото отглеждане. За това реших да събера най-важното от моя опит и да го споделя с вас в една статия. Отглеждането на куче е прекрасно приключение, но се нуждаете от правилна подготовка и информация, за да се уверите, че сте готови да поемете това задължение.

! Преди да започнем трябва да знаеш, че аз не съм медицински професионалист. Преди да вземеш каквото и да е важно решение за твоят космат приятел моля консултирай се с ветеринар.

Изисквания за пространство: Първоначално трябва да се уверите, че разполагате с достатъчно място в дома или апартамента си, за да посрещнете кученцето. Кучетата имат нужда от пространство за движение и игра, затова трябва да им осигурите подходящо помещение. През първите три месеца докато не получат всички ваксини кучетата не бива да излизат на разходки. Поради този факт трябва да имат широко затворено пространство. При повечето кученца след вторият месец започва прилив на енергия и непрестанно желание за игра и изучаване на околната среда. Бъдете готови за този период преди все още да имате възможност за разходки.

Изисквания за време и внимание: Кучетата са социални същества и имат нужда от мноооого време и внимание. Те се нуждаят от редовни разходки, игра и обучение. Преди да осиновите куче, трябва да бъдете готови да отделяте време за неговите нужди и да му предлагате достатъчно внимание и любов.
Особено в първия месец след осиновяването повечето кученца са все още объркани с новата среда и имат нужда от нептлъчното ви присъствие.

Здраве и грижи: За да гарантирате дълъг и здравословен живот на своето куче, трябва да го ваксинирате редовно и да го водите при ветеринар за редовни проверки. Добавете към това редовна грижа за косата, ноктите и зъбите на кучето. Недей да пропускаш медикаменти и ваксини препоръчани от ветеринаря просто защото мислиш, че не са нужни. Това може да причини сериозни проблеми на твоя куч в бъдеще.

Обучение и социализация: Всички кучета имат нужда от обучение и социализация. Моля те не забравяй, че каквото и да направи кучето ти отговорността е твоя. Кучетата НЕ са родени агресивни и нямат задни мисли. Ако се държат по-неприятен начин то това се дължи на неправилна подготовка от страна на стопанина или на здравословен проблем.
Също така, излагай кучето си на различни хора, животни и ситуации, за да го социализираш правилно още когато е малко.

Финансови разходи: Възпитаването и грижата за кучето изискват финансови разходи. Повечето от нас не са подготвени колко много всъщност са те. Разбира се те варират според породата, но в първите месеци дори най-стандартните консумативи, от които не можеш да го лишиш минават 200 лв/ месец. Бъдете подготвени за това.

Оставям тук и списък с нещата, които според мен е важно да закупиш преди да осиновиш куче:

Тренировъчни хигиенни подложки
Памперси
Каишка с някакъв тип информация за стопанина и контакти ( Внимамавай да НЕ е със звънче или камбанка на нея, това наранява слуха им.)
Клетка / раница за транспортиране
Купички за вода и храна
Тренировъчни лакомства
Повод и нагръдник ( Важно! Инвестирай в качествени повод и нагръдник. Често евтините аксесоари се късат и откопчават лесно. Това може да бъде опасно, ако сте на разходка в оживен район. Ако кученцето е много малко инвестирай в нагръдник, който се регулира. Порастват много бързо и ако не вземеш такъв ще ти се наложи да го сменяш всеки месец.)
Играчка за дъвчене
Легло


Отглеждането на куче е невероятно и изключително обогатяващо преживяване. Но е важно да бъдете готови за ангажимента и отговорността, свързани с него.

Надявам се тази статия да ти е била от полза!

Споделете с мен своите мисли и въпроси в коментарите по-долу. Ще се радвам да ви помогна с допълнителна информация. До скоро!